Henkilöstölahjat osana kestävää kehitystä

Yrityksen yhteiskuntavastuulla (corporate social responsibilty, CSR) on yhä suurempi merkitys yritysten jokapäiväisessä päätöksenteossa. Jopa niinkin pieneltä tuntuva asia kuin henkilöstölahjat ja niiden hankinta voivat olla osa yrityksen vastuullisuusohjelmaa. Kiitoskaupan toiminnassa olemme huomanneet tämän selvästi erityisesti julkisissa tarjouspyynnöissä, joissa kestävällä kehityksellä on suuri painoarvo hankintapäätöstä tehtäessä. Tämä on erittäin tervetullut kehityssuunta ja tässä artikkelissa esittelemme viisi käytännön vinkkiä miten vastuullisuuden voi ottaa huomioon henkilöstölahjoissa:

  1. Suosi aineettomia lahjavaihtoehtoja

Palvelut ja digitaaliset tuotteet ovat hyviä lahjavaihtoehtoja aineettomuutensa vuoksi. Kotimaisten palveluiden suosimisella on suora positiivinen vaikutus työllisyyteen ja digitaaliset lahjat ovat erittäin ympäristöystävällisiä. Eri vaihtoehtojen tarjoaminen nostaa lahjansaajien tyytyväisyyttä ja esimerkiksi Espoon kaupunki käyttää Kiitoskauppaa ja vain aineettomia lahjavalikoimia henkilöstön huomioimislahjoissaan, jopa itse lahjakortti on sähköinen. Kaikissa Kiitoskaupan lahjavalikoimissa on mukana suosituimpia aineettomia lahjoja. Aineeton lahja on helppo toimittaa sähköisesti ja sen voi myös useimmiten ottaa käyttöön heti vaikka etätöissä.

  1. Ruokalahjat menevät varmasti käyttöön

Ruokatuotteet ovat erittäin pidettyjä lahjoja sillä niille on aina luontainen kysyntä ja käyttötarve olemassa. Toki lahjaa miettiessä kannattaa varoa liian eksoottisia tuotteita ja koska makuja on niin monenlaisia vaihtoehtojen tarjoaminen on tässäkin suositeltavaa. Kiitoskaupan lahjavalikoimien erikoisuus on laaja valikoima erilaisia ruokaherkkuja ja lisäämme kotimaisten vaihtoehtojen määrää jatkuvasti.  

  1. Tavaralahjoissa panosta laatuun

Jos haluaa antaa tavaralahjan, varmin tapa onnistua on panostaa lahjan laatuun ja käytettävyyteen. Kauden edulliset hittituotteet saattavat helposti olla niitä, jotka päätyvät mökille nurkkaan tai jopa Facebookin myyntipalstalle, kun taas tunnettujen valmistajien tuotteet ovat arvostettuja lahjoja. Tavaralahjojen osalta valitsemme Kiitoskaupan valikoimiin vain parhaiden valmistajien tuotteita, jolloin voimme olla varmoja, että tuotteiden valmistusprosessissa on otettu kestävä kehitys huomioon.

  1. Muista mahdollisuus hyväntekeväisyyteen

Useat yritykset antavat rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta tämä ei poista tarvetta muistaa ja kiittää henkilökuntaa esimerkiksi hyvästä vuodesta tai jaksamisesta haastavina hetkinä. Hyväntekeväisyys on helppo ottaa mukaan lahjavalikoimaan, jolloin lahjansaaja voi itse päättää ottaako lahjan itselleen vai haluaako ohjata sen hyväntekeväisyyteen. Kiitoskaupan lahjakorteissa on aina useita hyväntekeväisyysvaihtoehtoja mukana.

  1. Kotimaisuus kunniaan

Lahjavalinnassa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kotimaisia tuottajia, oli kyse sitten aineettomasta lahjasta tai tavaralahjasta. Tavaralahjojen osalta kotimaiset pientuottajat lähes poikkeuksetta myös valmistavat tuotteet Suomessa, jolloin positiivisen työllisyysvaikutuksen lisäksi kuormitetaan ympäristöä vähemmän kuljetuksilla. Kiitoskaupan lahjavalikoimia rakennettaessa pyrimme aina suosimaan kotimaisia vaihtoehtoja ja ensisijaisesti pientuottajia ja meillä onkin tarjolla valikoimia, joissa on vain kotimaisia vaihtoehtoja.

Kaikkia edellä mainittuja vinkkejä yhdistää ehkä se kaikkein tärkein tekijä: Anna lahjansaajan itse valita haluamansa lahja, ei-toivottu lahja koetaan helposti turhaksi ja se ei aja asiaansa. Yksittäistä henkilökohtaista lahjaa annettaessa saajan mieltymykset saattavat olla tiedossa, mutta jos saajia on useita, niin kaikkien lahjansaajien mieltymyksien tietäminen on käytännössä mahdotonta. Tässä kohtaa toimiva vaihtoehto on antaa lahjaksi lahjakortti, joka antaa lahjansaajan itse valita mieleisensä lahjan tai halutessaan hän voi ohjata lahjan arvon hyväntekeväisyyteen. Kaikki Kiitoskaupan lahjakortit voidaan personoida täysin antajansa näköiseksi ja myös itse lahjavalikoima voidaan rakentaa yrityskohtaisesti. Suljetun valikoiman lahjakortteina ne ovat saajalleen verovapaita (henkilöstölahjojen verotuksesta voit lukea tarkemmin täältä). Palvelemme teitä mielellään kaikissa henkilöstölahjoihin liittyvissä kysymyksissä.

Kiitoskauppa Oy

y-tunnus 2933183-1
Päiväläisentie 2
00390 Helsinki